Som de allra flesta bodde jag ute på internatet, i ett ”villahus” med fyra andra. Det var både mysigt och nästan magiskt att bo där när vintern kom och fjärrvärmegrävningarna gav oss en vallgrav och tillhörande bro. Men det finaste med att bo där var närheten till människor. Att ha en av mina bästa vänner i slutet av korridoren och en massa andra härliga människor att prata med. Jag kommer nog alltid minnas mitt hus som att sitta i köket med en kopp te i handen och någon fin person att samtala med mittemot.
Det näst bästa (efter alla fina vänner) på Wik är naturen. Att gå förbi slottet varje dag, se igenom dess fönster på den fantastiskt fina himlen och bara njuta.
En av de finaste och mest kreativa sakerna jag vet med Wik är att vi på kvällarna hittade på så mycket olika saker. Att vi kunde ta vara på folks kunskaper och intressen och få dela med oss av detta, det känns som en så otroligt medmänsklig sak.
Under mitt år har jag deltagit i tennis, locking, innebandy, ultimate frisbee, stamklättring, bugg, salsa, lindyhop, folkdans, yoga, improvisationsteater, poesikväll, måndagsfilmkväll, böngrupp, animekväll, myskväll samt alla möjliga olika sorters kvällar man kan tänka sig. Men allra mest ägnade jag mig åt kladdkakebak och tedrickning.
Från en måndagsfilmkväll när himlen lockade mer än TVn
Samarbete med konsteleverna:
*Skrivövning: Gå ut i naturen till tre platser. Sätt dig ner, lyssna. Skriv. Gå vidare. Och lyssna på sambandet mellan historia och nutid.*
Jag kommer ihåg en dag när vår lärare tyckte att vi skrev för lite, så hon bestämde att vi skulle ha en dag med bara skrivövningar. Och jag minns att jag tänkte ”nej jag orkar inte skriva så mycket! Jag är liksom inte 'in the mode'”. Sen började vi skriva och det var helt fantastiskt. Och hon visste förstås det. Att det var precis det vi behövde.
Och det är verkligen något som har gjort det här året så fint, tryggt och lärorikt som det har varit. Lärarna. De har vetat vad vi behöver och funnits där, inte bara som lärare men också som medmänniskor. De har sett oss, uppmuntrat oss och spridit styrka och kunskap.
Att gå på folkhögskola tror jag för de flesta innebär att lära sig mer än det man kom dit för. Att tro att man ska lära sig om skrivande, och sedan inse att den bästa lärdomen är om sig själv och hur man fungerar med andra människor. En lektion i att våga berätta eller att kunna se vår egen barnslighet.
Och vad har jag tagit med mig? Har jag blivit bättre på att skriva? Bättre på att läsa?
Har jag blivit en bättre människa?
Kommentera